Monday, January 26, 2015

RM 1- YURAN ATAU RASUAH ?

PAPAN TANDA DI SEMPADAN DANNOK


Ramai yang tertanya-tanya kenapa perlu bayaq RM 1 untuk mendapatkan cop passport masok dan keluar dari Thailand.Selama 13 tahun aku keluar masok ikut jalan darat memang pernah juga tak bayaq.Tapi rasa x sampai 5 kali kot..hehehe..saja test x bayaq..selalu depa mintak kecuali betoi2 bz..1st time aku masok ikut tok guru aku time 2002 memang dah diajar supaya membayaq RM 1 tapi time tu x dak passport guna border pass.Border pass pon guna orang punya.Time tu memang masok kosong camtu ja pon boleh.Border kawalan tak ketat.Tetapi aku pernah bayaq RM 5 pasai nak p Hatyai tahun 2003.Masa tu memang rasuah la pasai aku kosong x dak passport nak pi Hatyai.Macam besa guna border pass orang lain dan dok dalam taxi sapu Siam cuma tok guru aku ngan kawan siam aku ja turun pi cop.Memang pengalaman ngeri gak la...hahaha.Pada tahun 2005 baru aku wat passport pasai kena marah ngan Abang Polis kita time keluaq border dia tanya p mana adik?Aku jawab p duty free ja Abang.Dia kata ang toksah la dok pembohong aku..Ni dh dekat pukui 12 malam..Duty free tutup pukui 9 malam..Kantoi la..hahaha..Dia pesan ja lani banyak bom dan aku selalu keluaq masok baik buat passport..Bila jadi apa2 senang..Tok guru aku pon suruh buat pasai kerap sangat takot jadi apa2.Dan pada tahun 2005 juga Lee Garden Plaza Hatyai dibom.Memang kena guna passport la kawalan semakin ketat.Apa plak aku pi melalut ke laut ni..OK kita berbalik ke cerita bayaran RM 1 ni.Masa tahun 2010 aku ingin ke Klonget,Sadao.Disitu ada pasar pagi setiap sabtu agak besar,lebih kurang 2 kali besaq Ropwok,Penang.Aku pi sana untuk mengambil stock bundle.Ada juga pakaian baru lelaki,perempuan,periuk dan segala mak nenek la.Pagi sabtu trip 1st pukui 5am aku ambik van Siam ke sana dan bila turun untuk cop passport kat imigresen satu omputih ni berkeras tak mau bayaq RM 1.Yang pegawai immi ni dah tak tau cakap omputih,aku pon bagitau la kena bayaq dalam omputih.Dia berkeras gak kata tak boleh,ini rasuah.Alamak jam teroih,mai lagi 1 staff immi bawak omputih ni ke papan tanda betoi2 tepi lorong kereta kaunter pos immi yang pertama bersebelahan lorong motorsikal.Termalu omputih tu tak terkata apa,aku dan penumpang lain bengang la.Pasai dia kami kena tunggu.Hikmah disebalik kejadian baru aku tau awat depa dok selit RM 1 time bagi passport.Bukan rasuah tapi caj atau bayaran umtuk memasuki Thailand menggunakan jalan darat.Aku masok Thailand dari sempadan Cambodia pon kena caj serupa 10 Bhat.Sesetengah pengusaha van Siam dah caj sekali dalam tiket sebabtu tak perlu bayar di kaunter.Depa nanti pi bayaq masa declare penumpang di pejabat immi Thai.Lepasni kalau ada orang cakap kita bayaq RM 1 ni nak bagi depa tak bising dan cop bagi laju tak tanya banyak tu semua dok pembohong..hahaha


7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha!!!! berdosa kami bersangka buruk kat dorg :(

      Delete
  2. Aku memang x puas hari pasai benda ni... Pernah tanya orang besaq imigresen kat Bangkok, depa kata memang x dak mintak2 duit... Kalau ada memang illegal...
    Kalau ikut jumlah atas, x betui pun, kata penumpang 3 baht (30 sen) tapi depa duk mintak RM1 atau RM2 gak.
    Tapi aku bagi ja kalau depa minta, cuma x masuk siap2... Biar orang nampak perbuatan depa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku x pasti samada kt Padang Besar ada signboard ni ka x..tapi kalu ikut Betong pow lg kuat..RM 2 keta plak pow RM5..nk buat camna dh depa minta..kita plak x mau bising2..kalau rasuah jangan halalkan ja la Hadi

      Delete
  3. Replies
    1. Sekerat ja la tangkap gambaq pon takut2..Hahaha

      Delete